VIETNAM
Mořské ryby, sůl, odřezky z čerstvého ananasu, voda.
Do malé kádičky nebo soudku dáme vrstvu soli, přidáme rozkrájené mořské ryby, prosolíme a utvoříme tak několik vrstev. Vše přikryjeme a dáme do sklepa asi 3 až 4 měsíce uležet. Potom vezmeme větší hrnec, do kterého vložíme uleželé nasolené ryby a odřezky a slupky z čerstvého ananasu. Směs částečně zředíme vodou, vaříme asi 20 minut, necháme ustát a přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko. Studenou omáčku nalijeme do uzavíratelných lahví a uložíme do chladna.
Tento způsob je celkem zdlouhavý, avšak omáčku nuok-mam můžeme připravit i jednodušším způsobem. Do hrnku nalijeme 2 šálky vody, přidáme 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky sardelové pasty, sůl, 1 lžičky polévkového koření a 1 lžíci ananasové šťávy. Mírně povaříme a nalijeme do lahví. Uchováme v chladničce a používáme na většinu vietnamských pokrmů.