ČÍNA
500 g ananasu, 300 g cukru, olej na smažení.
Těstíčko: 2 vejce, 2 lžíce škrobu, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžíce citronové šťávy.
Ananas nakrájíme na menší kousky a osušíme v utěrce. V míse připravíme hustší těstíčko a jednotlivé kousky ananasu v něm dobře obalíme. Ve hlubší pánvi rozehřejeme větší množství oleje a kousky ananasu v něm pozvolna do zlatova usmažíme. Necháme na teple. Na druhou pánev dáme vodu s cukrem a mícháme, až začne cukr karamelizovat (zlatožlutá barva). Pak ihned do něj vhodíme připravený ananas a rychle pohybujeme pánví, aby se kousky ananasu karamelem dobře obalily. Obalený ananas klademe na olejem vymaštěné talířky. K ananasu podáváme každému stolovníku misku se studenou vodou, ve které se jednotlivá sousta zchladí. Místo ananasu můžeme použít jablka.