VIETNAMSKÉ (SAIGONSKÉ) ZÁVITKY

VIETNAM

 

2 kedlubny, 1 pórek, 3 vejce, 400 g vepřové kýty, 2 cibule, sůl, ¼ lžičky mletého pepře, ¼ lžičky Glutasolu, 50 g černých hub nebo 3 žampiony, 100 g namočených rýžových (skleněných) nudlí.

Těstíčko na závitky: 3 vejce, 3 lžíce škrobu, 3 lžíce vody, 3 lžíce hladké mouky, sůl, olej na smažení.

Omáčka k namáčení: 1 lžíce vody, sůl, 1 lžíce octa, 1 lžička cukru, špetka Glutasolu, ½ lžičky sojové omáčky, ½ lžičky sardelové pasty, 2 stroužky třeného česneku, ¼ lžičky chilli.

 

Očištěné kedlubny nastrouháme na jemném struhadle a dáme do misky. Vepřové maso umeleme na strojku, přidáme ke kedlubnám, vmícháme celá vejce, sůl, Glutasol, namočené a překrájené houby nebo žampiony, překrájené rýžové nudle, mletý pepř, jemně nakrájenou cibulku a pórek. Důkladně vidličkou promícháme a dáme asi na 20 minut do chladničky odležet. Pak umícháme z vajec, škrobu, mouky a soli těstíčko jako na palačinky. Ve Vietnamu používají rýžové placky průmyslově vyrobené. Do menší pánve dáme trochu oleje, a když se rozpálí, těstíčko na něj nalijeme. Pánví otáčíme, aby se rozlilo a placky byly velice tenké. Těstíčko příliš nepropékáme, aby placky byly ohebné. Upečené placky klademe na talíř a odložíme stranou. Po vychladnutí je položíme na prkénko, lehce po jedné straně namočíme vodou a připravenou náplň dáme na okraj. Potom placku přeložíme, strany založíme, aby náplň nevytékala, a rolujeme tak, že utvoříme stejnoměrné závitky, které se nesmějí rozbalovat. V pánvi necháme rozehřát olej, závitky do něho vložíme a zvolna po všech stranách do zlatova osmažíme. Smažené závitky dáme do kastrolu a necháme ještě na slabém plameni v troubě, aby nevystydly. Při podávání závitky rozložíme na velkou oválnou předehřátou mísu doprostřed stolu a každý si je libovolně bere z mísy na dezertní talířky a namáčí v omáčce. Každý dostane namáčecí omáčku zvlášť v misce. Jako příloha se podává dušená rýže a jako doplněk zeleninový salát.

 

 

Související recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *