ÍRÁN
30 vinných listů, 400 g mletého hovězího masa, 2 cibule, sůl, ½ lžičky pepře, 3 lžíce rajského protlaku, 2 šálky hovězího vývaru, 1 lžička pálivé mleté papriky, 2 vejce, 1 lžíce citronové šťávy, 1 svazeček pažitky, 3 lžíce oleje.
Do mísy dáme nahrubo umleté hovězí maso, přidáme sůl, pepř, vejce, jemně nakrájenou cibuli, pažitku, papriku a lžíci oleje. Dobře promícháme a necháme asi 30 minut odležet. Mezitím připravíme dobře vyprané vinné listy, osušíme je a rozprostřeme je na stůl. Lžící nabereme přiměřenou dávku masa, vložíme ji na střed listu a dobře svineme do tvaru válečku. Kastrol vymastíme olejem, svinuté listy naskládáme vedle sebe, zalijeme je vývarem, protlakem a citronovou šťávou a dusíme pod pokličkou v troubě asi 40 minut za občasného podlévání vodou. Závitky podáváme jako teplý předkrm.