Klíčky luskovin (sója, fazole, hrách)

Nejznámější jsou klíčky ze sojových bobů. Protože čerstvé klíčky nejsou u nás k dostání, můžeme je vypěstovat sami. Použijeme větší sklenici od okurek nebo kompotu. Vložíme do ní navlhčenou vatu nebo látku a 2 lžíce fazolí nebo hrachu. Dvakrát denně je pokropíme vlažnou vodou a sklenici přikryjeme plátnem a opatříme gumičkou. Občas je odkrýváme, abychom umožnili přístup vzduchu. Sklenici dáme na temné místo. Klíčky se vytvoří za několik dnů. Potom je vyjmeme, očistíme, zbavíme zbytků slupek a ve vlažné vodě propereme. Dále je osušíme, překrájíme na menší kousky a můžeme buď na oleji zvolna osmažit anebo v troše slané vody ovařit. Používáme do polévek nebo jako součást některých pokrmů.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *