FILIPÍNY
4 vejce, 4 žloutky, 3 lžíce cukru, 3 lžíce kokosové moučky, ¾ l mléka, 1 vanilkový cukr.
Karamel: 4 lžíce cukru, voda.
1 šálek mandarinkového kompotu a ¼ l ušlehané šlehačky.
Do kotlíku dáme celá vejce, žloutky, cukr, vanilkový cukr a zalijeme vařícím mlékem. Rozmícháme a asi za 5 minut přecedíme přes cedník, přidáme kokosovou moučku a necháme 20 minut stát. Mezitím na pánvičce upražíme z vody a cukru karamel (do zlatohnědé barvy) a ihned nalijeme do vymaštěných nízkých hrnečků nebo ohnivzdorných misek. Na 1 porci stačí 2 lžíce karamelu. Karamel necháme vystydnout a připravenou hmotu do hrnečků nalijeme. Hrnečky naskládáme do pekáčku do vodní lázně a pečeme v troubě přikryté alobalem, až hmota ztuhne (25 až 30 minut). Pak necháme vystydnout a ještě dáme do chladničky alespoň na 3 hodiny. Nakonec nožem po okrajích oddělíme od hrnečků a karamel vyklopíme. Zdobíme ušlehanou šlehačkou.