ÍRÁN
4 lilky, 4 rajčata, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje, 3 vejce, 200 g strouhaného sýra, sůl, ¼ lžičky mletého pepře, 2 lžíce kečupu, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 šálek smetany, několik listů máty peprné.
Lilky oloupeme, nakrájíme příčně na plátky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Do pánve dáme rozehřát olej, lilky po obou stranách osmažíme a dáme na teplo stranou. Vymastíme ohnivzdornou misku a vyložíme ji vrstvou smažených lilků, na ně vložíme oloupaná rajčata překrájená na půlky, posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Navrch dáme vrstvu lilků a musaku dáme zapéct do vyhřáté trouby. Po 10 minutách zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou, do kterých jsme přidali sůl, pepř, nakrájenou mátu peprnou, cibuli a třený česnek. Po zapečení přeložíme musaku na mísu a podáváme jako teplý předkrm.