ÍRÁN
2 větší salátové okurky, 200 g kuřecích jater, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g vařené rýže, špetka mletého pepře, 2 lžičky mletého kari, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 1 šálek hovězího vývaru, zelená petrželová nať na ozdobu.
Oloupané okurky překrojíme příčně na půlky a ještě podélně. Spaříme je krátce vroucí osolenou vodou, rychle ochladíme ve studené vodě, již déle nemáčíme, osušíme je a dáme stranou. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, třený česnek a dobře očištěná a překrájená kuřecí játra. Lehce opečeme, osolíme, opepříme, přidáme kari a zakápneme kečupem. Nakonec dodáme uvařenou rýži a dobře promícháme. Připravené okurky vložíme do vymaštěného pekáčku, rýžovou směs na ně naneseme a zalijeme je vývarem. Přikryjeme pokličkou nebo alobalem a asi 20 minut pozvolna v troubě dusíme. Podáváme jako teplý předkrm.