Nejstarší kulturní olejovinu je pravděpodobně sezam. Původem je Indie. Sezamová semena se používají k posypávání pečiva a jako koření do pokrmů. Lze ho částečně nahradit hořčičným semínkem. Olej se přidává do pokrmových tuků nebo na přípravu různých pokrmů. Má zvláštní osobitou chuť i vůni. Nahradíme jej našimi druhy oleje.
Související recepty
Je to směs několika druhů koření. V Indii se používá pod názvem Masála. Indové si však toto koření připravují většinou po
Používá se též název bečuánský pepř. Jsou to světle hnědé rozpukané kuličky velikosti černého pepře, které mají zvláštní aromatickou chuť
Bylina, která vyhání lodyhu s hroznem velkých žlutých květů. Květy se suší na přímém slunci. Používají se do polévek a do
Je to silně aromatická rostlina, která se v asijské kuchyni používá jako přísada do pokrmů buď čerstvá, nebo sušená. Musí se