AFGHÁNISTÁN
5 řízků ze skopové kýty, 3 lžíce oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce cukru, ¼ l vody, špetka šafránu, 5 meruněk (mohou být sušené), kousek citronové kůry, 1 lžíce meruňkové šťávy, sůl, ¼ lžičky mletého zázvoru a špetka bílého pepře.
Skopové řízky z kýty naklepeme, osolíme a po stranách nařízneme. Nastrouháme cibuli a česnek, přidáme olej a šafrán a touto směsí řízky potřeme. Necháme asi 2 hodiny v chladničce odležet. Do větší rozehřáté pánve dáme cukr a mícháme, až vznikne karamel zlatohnědé barvy. Pánev odstavíme, karamel zalijeme vodou, přidáme zázvor, překrájenou citronovou kůru a meruňkovou šťávu. Rozpůlíme omyté meruňky a asi 10 minut je v omáčce povaříme. Pak omáčku zahustíme máčeným škrobem. Připravené skopové řízky opečeme buď na roštu s dřevěným uhlím, na elektrickém grilu nebo na pánvičce. Hotové řízky položíme na talíře a šťávou s meruňkami je přelijeme. Podáváme velice horké s rýží.