Sójová omáčka

Je velice používanou surovinou v asijské kuchyni. Je to tmavě hnědá tekutina, podobná našemu polévkovému koření s worcesterskou omáčkou. Vyrábí se ze sójových bobů a pšeničné mouky kvašením. Sortiment je velký. Vyrábí se mnoho druhů (rybí, sladká, ostrá a jiné). U nás je dostupná sojová omáčka z Kuby (Shoyu), Japonska (Kikkoman) a sojová omáčka vyráběná u nás podnikem Vitana Byšice. Každá má však odlišnou chuť, vůni a obsah soli. Množství, které se dává do pokrmů je stanoveno v recepturách, ale ve většině případech je lépe zředit omáčku před použitím vodou nebo vývarem, abychom pokrm nepřesolili. Přílišného množství soli bychom se měli všeobecně vyvarovat, protože je jedním z činitelů způsobujících zvýšení krevního tlaku.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *