Je velice používanou surovinou v asijské kuchyni. Je to tmavě hnědá tekutina, podobná našemu polévkovému koření s worcesterskou omáčkou. Vyrábí se ze sójových bobů a pšeničné mouky kvašením. Sortiment je velký. Vyrábí se mnoho druhů (rybí, sladká, ostrá a jiné). U nás je dostupná sojová omáčka z Kuby (Shoyu), Japonska (Kikkoman) a sojová omáčka vyráběná u nás podnikem Vitana Byšice. Každá má však odlišnou chuť, vůni a obsah soli. Množství, které se dává do pokrmů je stanoveno v recepturách, ale ve většině případech je lépe zředit omáčku před použitím vodou nebo vývarem, abychom pokrm nepřesolili. Přílišného množství soli bychom se měli všeobecně vyvarovat, protože je jedním z činitelů způsobujících zvýšení krevního tlaku.
Související recepty
Je to směs několika druhů koření. V Indii se používá pod názvem Masála. Indové si však toto koření připravují většinou po
Používá se též název bečuánský pepř. Jsou to světle hnědé rozpukané kuličky velikosti černého pepře, které mají zvláštní aromatickou chuť
Bylina, která vyhání lodyhu s hroznem velkých žlutých květů. Květy se suší na přímém slunci. Používají se do polévek a do
Je to silně aromatická rostlina, která se v asijské kuchyni používá jako přísada do pokrmů buď čerstvá, nebo sušená. Musí se