JAPONSKO
600 g úhoře, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky cukru, 1 lžička škrobu, 2 vejce, 3 lžíce oleje, sůl, špetka Glutasolu, 4 stroužky česneku a 2 pórky.
Úhoře silně nasolíme a necháme 5 minut odpočinout. Pak se solí sedřeme slizký povrch, dobře jej omyjeme a očistíme, vnitřnosti vykucháme a hlavu uřízneme. Znova pečlivě omyjeme a osušíme. Úhoře nakrájíme na špalíčky asi 2 cm dlouhé, smícháme s vejci, škrobem, cukrem, částí sojové omáčky a necháme odležet asi 1 hodinu. Menší množství oleje zahřejeme a opečeme v něm jednotlivé kousky masa do zlatova. Přidáme slabé plátky nakrájeného česneku a pórek nakrájený na nudličky. Promícháme a zalijeme druhou částí sojové omáčky, vínem a trochou vody s Glutasolem. Omáčku vydusíme do husta. Podáváme na teplé míse s dušenou rýží.