JAPONSKO
5 větších porcí vepřových řízků z kýty nebo vykostěných kotlet, 2 vejce, 1 cibule s natí, 3 lžíce strouhané housky, 3 lžíce sojové mouky, 1 citron, 1 červená kapie na ozdobu.
Marináda: 4 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce šery nebo dezertního vína, 3 stroužky utřeného česneku, ½ lžičky sladké papriky.
Nejdříve připravíme marinádu tak, že rozmícháme v misce předepsané suroviny. Vepřové řízky nebo kotlety naklepeme a vložíme do marinády. Necháme odležet asi 1 hodinu. Pak maso vyjmeme a osušíme. Ušleháme vejce a přidáme jemně nasekanou cibulku. Řízky nejprve namočíme ve vejcích a potom obalíme ve strouhané housce smíchané se sojovou moukou. Obalené řízky dáme na talíř a ještě asi 1 hodinu ponecháme v chladničce. V široké pánvi rozehřejeme olej a řízky zvolna usmažíme do zlatohněda. Hotové je vyjmeme a osušíme v ubrousku. Budeme-li chtít při jídle užít tyčinky, řízky nařežeme na nudličky a opět je složíme do původního tvaru. Ozdobíme rozkrájenou červenou kapií a řezy citronu.