ÍRÁN
600 g skopového nebo hovězího mletého masa, 2 cibule, ½ lžičky mleté pálivé papriky, sůl, ½ lžičky mletého pepře, 5 oloupaných rajčat, 2 oloupané lilky, 6 uvařených brambor, 3 lžíce oleje, 2 vejce, zelená petrželová nať a 0,3 l kyselé smetany.
Umleté maso promícháme se solí a pepřem a opečeme na velké pánvi. Mezitím větší pekáček vymastíme lžící oleje a na jeho dno vložíme tři na plátky nakrájené vařené brambory. Na brambory přidáme část opečeného masa, na maso plátky lilku, oloupaná rajčata a maso navrch opět plátky brambor. Každou vrstvu mírně osolíme a opaprikujeme. Pekáček dáme zapéct do předem vyhřáté trouby asi na půl hodiny. Poté musaku zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a ještě asi 20 minut zapékáme. Pokrm podáváme horký, ozdobený zelenou petrželovou natí.